Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]



Mail this Foto to a friend



Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Friday, 22-May-2009 12:19
satu lagi masakan arwah mak saya
saya rasa dah lama tak update psl foods.
keluarga kami mmg gemarkan ikan duri/ikan mayung..biasanya arwah mak sukakan kepala ikan mayung ini di masak asam pedas ikut style dia (lain sikit asam pedas dia..), abah pulak lebih suka sup kepala ikan mayung ni..
aku?? mana-mana pun boleh asalkan ikan mayung, esp tang kepala.. masa mengandungkan laily, abah sangup la carikan kepala ikan duri yg fresh dan buatkan sup utk aku.. perghh nikmat gile, wpun masa tuh bawang goreng abah hangit sikit. oklah tu, mana nak dpt abah mcm abah aku... masakkan lagi utk anak dia yg tgh memboyot time tu.

selain dari kepala dibuat asam pedas dan sup, isi nya arwah mak suka buat style yg aku akan kongsikan ni... bukan setakat isinya, telurnya juga di masak mcm ni. in fact mase aku kawen atr hidangan pengantin ialah telur ikan mayung ni, sama style masak yg akan aku share ni. telur ikan mayung/duri ni pelik sikit..bulat2 segugus segugus mcm buah anggur..perghhhhhhhhhhhh... sedaps gile. the only telur ikan yg aku mkn ialah telur ikan mayung/duri... sekarang pun sedang mencari,tp aku bukan mengidam eh...

ok..dah pjg celoteh.

aku tatau apa nama masakan ni..tp cubalah.mmg best eh..


ikan duri -potong la kecik2 petak... dlm 2 inci x 2 inci

tumbuk bawang kecil 4 ulas+ bwg putih 1 ulas+ cili api+serai+halia+kunyit.
tumiskan... masukkan ikan, tunggu sampai ikan kecut, then masukkan air asam jawa..
tunggu agak air asam jawa agak kering then masukkan garam..s enang kan..

betul..memang senang, setimpal la dgn rasa dia.. hehehe.mkn ini dengan nasi panas dan ulam timun..dah cukup utk aku.. tp sekarang dah tak mkn mlm, aku rasa ini masak seminggu lepas sebelum aku stop mkn mlm... korang..cubalah ek... daaaaaaaaaa...
bukan ikan duri..bukan ikan mayung... ini anak2 aku in case klu korang dah lupekan mereka.. hihihi LOL

© Pidgin Technologies Ltd. 2016